Werken in de transport als koerier
De transportsector groeit! En zoals het er nu uitziet, zal die groei voorlopig nog wel even doorzetten. Wanneer de economie weer aantrekt, wat op het moment zeker het geval is, heeft de transportsector het druk. Bedrijven hebben steeds meer zendingen te doen, omdat er meer bestellingen zijn. En consumenten bestellen steeds meer (vaak via het internet). Al deze goederen moeten natuurlijk wel netjes worden afgeleverd door een professionele koeriersdienst.
Er is dus veel vraag naar koeriers. Er zijn natuurlijk grotere koeriersdiensten, zoals bijvoorbeeld het bekende DHL of POSTNL. Maar ook zijn er kleinere koeriersdiensten te vinden en ZZP’ers welke zelfstandig pakketten ophalen en bezorgen. Soms werken deze ZZP’ers ook weer voor een wat grotere koeriersdienst die ze per uur inhuurt om de pakketten onder hun naam te bezorgen. Maar hoe kun je nu precies aan de slag als koerier? Daar gaan we het vandaag eens over hebben.
Wat heb je nodig om als koerier aan de slag te gaan?
In principe heb je niets nodig om als zelfstandige koerier aan de slag te gaan. Maar natuurlijk moet je wel ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Je kunt een bedrijfsnaam bedenken, maar kun je eventueel ook als persoon inschrijven. Het is verstandig om je hier wel goed over te laten adviseren en direct een boekhoudingspakket aan te schaffen. Om geld te verdienen, zul je namelijk je klanten wel een professionele factuur moeten kunnen toesturen. Er zijn online boekhoudpakketten beschikbaar waar je wel een klein bedrag per maand gebruik van kunt maken. Zo weet je zeker dat alles op de juiste manier gedaan zal worden.
Hoe kom je aan klanten?
Om een goed bedrijf te runnen, zul je natuurlijk wel betalende klanten moeten hebben. Er zijn zeker veel bedrijven geïnteresseerd in de diensten, maar je kunt je startende zelfstandige ook aanmelden bij lokale en landelijke koeriersdiensten. Die hebben soms extra werk, zoals een spoedzending regio Amsterdam koeriersdienst waardoor ze je kunnen inschakelen voor een ritje. Wel is het in zo’n geval belangrijk dat je een VAR verklaring hebt, zodat de bedrijven er zeker van zijn dat ze geen loonbelasting over je uren hoeven te betalen.
Zo’n verklaring is overigens aan te vragen via de belastingdienst. Daarnaast is het uiteraard belangrijk dat je een eigen auto hebt. Als startende ondernemer is het wellicht lastig om direct een geheel nieuwe auto aan te schaffen. Soms volstaat een tweedehands besteldwagen ook. Er zijn overigens voor startende ondernemers interessante belastingvoordelen te behalen, zoals willekeurig afschrijven. Waardoor een nieuwe auto een stuk bereikbaarder zal worden.
Comments are closed.